Laat deze vrolijke vliegenvanger recht in de handjes van je kleine springen.

Met behulp van mijn DIY, maak je zelf zo’n mooie kikker.

Voordat je begint aan deze kwaker, heb je het volgende nodig:

  • Reststukjes zachte stof (bijvoorbeeld fleece, katoen, Nicky velours, jersey, etc).
  • Twee veiligheidsoogjes kikker  of veiligheidsoogjes gewoon.
  • Draad en naald (garen in de juiste kleuren van de stof)
  • Synthetische vulling
  • Verdwijnpen of rijggaren om de markeringen over te nemen

Kopieer het patroon, of neem deze over op patroonpapier.  (pas eventueel grootte aan  op kopiemachine).  Knip de delen uit en leg ze op de stof.  Als de stof dubbel ligt, leg dan de goede zijden naar binnen.  Legt u de patroondelen op enkele stof, zorg dan dat de patroondelen ook zijn gespiegeld voor een linker en een rechter deel!  Knip of snij de patroondelen uit. Neem de markeringen over op de stof met verdwijnpen of met rijggaren.

Uiteraard werk je altijd met de goede zijden op elkaar (binnenstebuiten, keren komt laatst).

Let op! Een kikker heeft twee armen en twee poten. Het patroon van de arm/poot dient u dus 2 x op een dubbel gelegde stof te leggen!

Foto1: Begin met de poten. Speld en naai de handen op de armen. Doe dit ook  met de voeten/benen (foto 1).   Leg alle ledemaat-delen met de goede zijden op elkaar en naai deze op elkaar (foto2 tot 4). Keer de armen en de benen en naai precies op de overgenomen markeringen eerst de vingers en tenen (foto 5). Vul vervolgens alle ledematen lichtjes op (foto 6).

Voordat je de achterpoten keert en vult, kan je eerst in het midden van de lengte van de poot (waar de knie komt te zitten) twee stiksels aanbrengen, zodat je de achterpoten kunt rimpelen. Je krijgt dan een knie c.q. knoopeffect. In mijn voorbeeld heb ik dit niet gedaan omdat ik een springende kikker met rechte poten wilde.

Speld en naai beide achterbenen op de  buik (het lange deel van patroon nr 25) zoals bij foto 7. Speld en naai vervolgens de lage / korte buikdeel op de zojuist genaaide poten.  Let op! Laat in het midden een naad open van een cm of 4, zodat je straks hierdoor de kikker kan keren (foto 8).

Speld en naai vervolgens de linker – en het rechterlijfje (patroonnummer 28) op het middenlijf (patroonnummer 27). Let  er wel op , dat u openingen tussen de merktekens laat, omdat hier straks de armen tussen geplaatst moeten worden. Zie ook foto nummer  9.  Speld het onderlijf met de behorende achterpoten op het zojuist genaaide lijfje. Naai beide lijfdelen aan elkaar vast. Let op de openingen voor de armen! (foto 10 en 11 

 Plaats vervolgens de armen tussen de merktekens van het lijfje en naai deze gelijk met de buikdelen mee vast (foto 12.  Om gemakkelijker te kunnen naaien, kunt u de poten alvast uit de keeropening laten steken. U kunt de kikker dan wat vlakker op de naaimachine leggen. Keer de kikker met de goede kant naar buiten. Bevestig nu de ogen op het aangegeven merkteken (foto 12 en 13).

Als het goed is , lijkt de kikker nu een beetje op foto 14.

Vul de kikker beetje bij beetje stevig op. Begin eerst met de kop en werk dan verder naar de billen toe. Vorm en kneed met je handen het kikkerhoofdje verder in model. Naai handmatig, met zeer kleine steekjes, de keeropening dicht.

Het naaipatroon van de kikker vind je hier